Unplugged Wedding

Je ziet het steeds vaker de vraag naar een “Unplugged Wedding” of een “Unplugged Ceremony”.
Je hebt een professionele trouwfotograaf ingehuurd. En je huwelijksgasten zijn er van overtuigd dat ze niks mogen missen en steken massaal hun mobiele telefoon in de lucht voor die “ene foto” of dat “filmpje” dat gemaakt moet worden.

En als je pech hebt is één van deze huwelijksgasten al een aantal keren “vol in beeld” voor de trouwfotograaf gaan staan die je heb ingehuurd. Daarom het verschijnsel dat is overgewaaid vanuit de verenigde staten en wat ikzelf echt een verademing vind: “the unplugged wedding”

Waarom een unplugged wedding ?

Waarom zou je er als bruidspaar voor kiezen om een unplugged wedding te hebben en mobieltjes en camera’s op je eigen bruiloft te verbieden? Je kunt mensen toch niet verplichten om hun telefoons en camera’s thuis te laten? Zet die gedachte even aan de kant. Het gaat tenslotte om jullie huwelijk! Jullie bepalen hoe de dag eruit komt te zien en wat jullie wel en niet willen. Als die reden je nog niet overtuigd heeft, lees dan zeker even verder, want ook om de onderstaande redenen zou je kunnen kiezen voor een unplugged wedding:

  • Je voorkomt dat die ene persoon van je tijdens dé kus voor de lens van de cameralens van de fotograaf springt om zelf het perfecte kiekje te maken;
  • Je voorkomt dat gasten half in het gangpad gaan staan en de trouwfotograaf daardoor het moment van binnenkomst mist;
  • Je voorkomt dat je op jullie trouwfoto’s alleen maar mensen met mobieltjes ziet;
  • Je zorgt ervoor dat alle gasten betrokken zijn bij de bruiloft en niet afgeleid zullen worden tijdens de ceremonie.
Unplugged wedding

Maar hoe regel je dit nu als aanstaand bruidspaar?

Als je samen hebt besloten om te kiezen voor een bruiloft zonder mobieltjes en camera’s, moet je dit natuurlijk wel even laten weten aan alle gasten. Maar hoe doe je dat? Zet het op de save-the-date kaarten, stuur een aparte brief of zorg er bijvoorbeeld voor dat de ceremoniemeester of weddingplanner alle gasten toespreekt voor de ceremonie begint. En laat diegene die het aankondigt ook even de trouwfotograaf aankondigen, zodat duidelijk is wie voor deze dag de “echte” fotograaf is die je heb ingehuurd om je huwelijk vast te leggen.

Totaal unplugged of maar een gedeelte?

Je kunt ervoor kiezen om de hele bruiloft unplugged te maken, maar je kunt er ook over na denken om bepaalde gedeeltes van de dag unplugged te maken, zoals de ceremonie! Voor andere gedeeltes van de dag kun je dan de gasten motiveren om lekker veel foto’s te maken en zo hebben ze dan toch hun eigen kiekjes en jullie een mooi trouwalbum!

Social Media Etiquette

Niet elk pasgetrouwd stel wil dat er allerlei mooie en soms ook minder mooie foto’s gedeeld worden op aller social media fora. Maak hierom duidelijk afspraken met je gasten die mogelijk verdeeld over de dag aanwezig zijn. Creëer een besloten Facebook-groep of zet een app in als Wedbox op deze manier kan er door de gasten op een afgesproken moment foto’s of video’s gemaakt worden en hou je zelf de regie over wat iedereen te zien krijgt.

Afspraken die je kunt maken met je trouwgasten:

  • Belemmer het werk van de fotograaf niet
  • Post geen foto’s zonder toestemming van het bruidspaar
  • Livestream de bruiloft niet
  • Deel nog geen foto’s voor de avondgasten er zijn
  • Deel enkel de mooie foto’s van het bruidspaar
Unplugged Ceremony