Save-the-date / trouwkaart tips

Als trouwfotograaf help ik ook veel aanstaande bruidsparen met hen save-the-date / trouwkaart / bruiloft uitnodiging. Vaak willen de stellen een mooie foto voor de kaart. Uit de gesprekken komen dan ook veel vragen over een save the date kaart/trouwkaart. Het is voor de meeste stellen wel een ding.

De meeste aanstaande echtparen zijn wekenlang op zoek naar hét perfecte ontwerp. En als ze die hebben  dient het volgende issue zich al weer aan: wat moet je er allemaal opzetten? En wanneer bestel je de uitnodigingen / save-the-date voor de bruiloft eigenlijk en wanneer verstuur je ze? Bij het maken en versturen van de uitnodigingen geldt ook een bepaalde ‘regels’. Ik werk hiervoor graag samen met Marjolein van Studio Marjolein Vormgeving.

Save-the-date trouwkaart
©Marjolein vormgeving

“Een trouwkaart / bruiloft uitnodiging is niet hetzelfde als een save the date!”

Save-The-Date
©Marjolein vormgeving

Save-the-date betekenis

Save the date betekent letterlijk “sla de datum op”, oftewel houdt deze datum vrij. Maar waarom verstuur je een save the date-kaart als je al trouwkaarten gaat versturen? Trouwkaarten worden gemiddeld rond de 6 tot 8 weken voor de bruiloft verstuurd. Het kan dus voorkomen dat gasten al plannen hebben op jullie trouwdatum. Het versturen van een save-the-date kaart is dus zeker handig wanneer jullie een bruiloft in de zomer plannen en veel mensen op vakantie zijn!

Save-the-date kaart met foto maken

Wil je een persoonlijke tintje geven aan jullie save the date? Je kan er voor kiezen om een foto van jullie op de kaart te plaatsen. Als je voor mij kiest als jullie trouwfotograaf dan is het leuk om een loveshoot te doen. Je kan de foto’s gebruiken voor jullie save the date-kaart én jullie kunnen alvast wennen om voor de camera te staan.
Trouwen
©Marjolein vormgeving

Wanneer moet je de save-the-date kaarten versturen?

Je kan de save the date-kaart voor jullie huwelijk niet vroeg genoeg sturen om er zeker van te zijn dat iedereen aanwezig is op jullie trouwdag. Zodra jullie trouwdatum bekend is én jullie er zeker van zijn dat jullie gewenste trouwlocatie beschikbaar is op deze datum, dan kunnen jullie de save the date-kaart versturen. We raden aan dit uiterlijk 4 maanden voor de trouwdag te versturen. Gaan jullie trouwen in het buitenland? Dan is het handig om zeker één jaar van tevoren de save the date-kaart te versturen naar jullie gasten.

Save the date-kaart versturen naar wie?

Om jullie save the date kaarten te versturen naar de gasten heb je een gastenlijst nodig. Een gastenlijst voor jullie bruiloft maken lijkt simpel, maar is vaak in de praktijk nog best lastig. Uiteindelijk helpt het jullie voor wie er wel of niet komt, daar zijn overigens tegenwoordig veel handige planningstools voor op de bekende websites. Ook is het handig om een globale planning van jullie trouwdag te hebben. Hierdoor kun je de gasten splitsen in daggasten en avondgasten. Avondgasten kunnen dan bijvoorbeeld een ‘save the evening’-kaart ontvangen. Zo weet de bruiloftsgast dat hij of zij geen hele dag hoeft vrij te houden.
Trouw uitnodiging
©Marjolein vormgeving

Wat staat er op de bruiloft uitnodiging?

Zijn jullie alvast aan het nadenken wat er op de trouwkaart komt te staan? Neem dan de volgende punten mee. Als je erover nadenkt is het best logisch, maar zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Denk eraan dat je misschien twee aparte uitnodigingen wil versturen voor de daggasten en de avondgasten. Uiteraard vermeld je de trouwdatum op de kaart, net als de volledige namen van jullie zelf, het bruidspaar. Op de bruiloft uitnodiging komt eerst de naam van de vrouw en eronder de naam van de man. Daarnaast moeten de gasten alle informatie op de kaart kunnen vinden die ze voor de dag nodig hebben. Bij een daggast kun je (indien er meerdere locaties zijn) zowel de trouw- en feestlocatie vermelden met een adres en eventuele routebeschrijving, voor de avondgast is dit meestal alleen de feestlocatie.
Vermeld ook een globale dagindeling, zo weten je gasten hoe laat de ceremonie begint, hoe laat de bruidstaart wordt aangesneden en wanneer het feest losbarst. Het is ook goed om een eindtijd te vermelden in verband met het vervoer dat misschien geregeld moet worden vanaf de locatie. Wil je zeker weten of iedereen die je een uitnodiging hebt gestuurd ook echt komt? Stuur dan een RSVP(‘Frans voor ‘Antwoord alstublieft.’’) mee of zet op de kaart dat ze aan de ceremoniemeester moeten doorgeven wanneer ze afwezig zijn. Het is daarom ook handig om de contactgegevens van de ceremoniemeester(s) te vermelden. Ook zie je vaak dat er een dresscode vermeld wordt en een eventuele cadeautip.
Trouwkaart Save-The_Date Kaart
©Marjolein vormgeving

Trouwkaarten bestellen en versturen

Houd in de trouwplanning rekening met het bestellen en versturen van de kaarten. Bestel je trouwkaarten bij de vormgever ongeveer drie maanden van tevoren. Je krijgt van tevoren nog een proefdruk en je moet ook altijd rekening houden met de levertijd. Wanneer je deze drie maanden aanhoudt, heb je de kaarten zeker op tijd in huis. Bestel altijd wat extra kaarten, ongeveer 10 tot 15. Het kan voorkomen dat je iemand vergeten bent, of dat er iets mis is gegaan met de postbezorging. De trouwkaarten horen minimaal zes weken voor het huwelijk verstuurd te worden. Bedenk dat iedereen een drukke agenda heeft en dat je ze niet last minute voor het blok kan zetten. Wanneer je in de zomer trouwt, verstuur de kaarten dan bij voorkeur acht weken voor jullie huwelijk, in verband met vakantieplannen. Wanneer er een kerkelijk huwelijk plaatsvindt, is het gebruikelijk ook de geestelijke (en eventuele echtgenote) die het huwelijk inzegent een uitnodiging te sturen.