De Huwelijksceremonie…wie gaat er spreken?

Naast het bruidspaar staat er  nog één persoon centraal tijdens de huwelijksceremonie, de BABS / Ceremoniespreker! Als fotograaf hecht ik onschatbare waarde aan de samenwerking met de Trouwambtenaar. Deze samenwerking biedt mij de gelegenheid om op het juiste moment de perfecte foto’s te maken. Het is een harmonieuze samenwerking die vaak onuitgesproken en perfect getimed is. Ontdek hoe deze samenwerking resulteert in onvergetelijke beelden van de meest prachtige momenten op jullie grote dag.

Huwelijksceremonie
©Lief Bruidspaar

Ivonne de Natris, Trouwambtenaar

Ik ging het gesprek aan met Ivonne de Natris – beter bekend als ‘Lief Bruidspaar’ in de Trouwbranche – om vanuit haar beleving te leren wat er allemaal bij komt kijken als je kiest voor een Zelfstandig Trouwambtenaar/Ceremoniespreker.

Ivonne is dit jaar(2024) tien jaar Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en heeft dus ruime ervaring. Ik heb haar leren kennen als iemand die het ambt met passie en enthousiasme uitvoert en ieder verhaal bij een bruidspaar echt uniek en betrokken maakt. Het leven laat zien van het toekomstige echtpaar met een lach en een traan. En die net als ik het telkens weer een eer vindt om onderdeel uit te mogen maken van een huwelijk en in haar geval dit met die laatste handtekening onder de akte vast mag leggen. En bovenal is ze een warme persoonlijkheid die ik iedereen als Trouwambtenaar zou aanraden

Hoe ga je te werk?

We beginnen met een vrijblijvend eerste gesprek. Na het gesprek geef ik de toekomstige bruidsparen bedenktijd of ze verder met mij willen of niet. Indien ze voor mij kiezen ga ik de vervolggesprekken met ze aan en maak een planning. Ik begeleid ze rondom het papieren proces van de Gemeente waar het huwelijk voltrokken wordt. Tussendoor hebben we regelmatig app-, mail- en belcontact. Indien er kleine kinderen zijn maak ik ook een aparte afspraak om kennis met ze te maken. Zodat ze weten wie ik ben en wat er gaat gebeuren. En mogelijk haal ik nog allerlei leuke anekdotes of verhalen op bij de kinderen voor de toespraak. Dit om mijn verhaal tijdens de ceremonie dat extra persoonlijke tintje te geven.

De Huwelijksceremonie...wie gaat er spreken?
©Lief Bruidspaar

Hoe vroeg moet je een Zelfstandig Trouwambtenaar/Ceremoniespreker benaderen?

Bruidsparen kiezen vaak in een vroeg stadium voor een prachtige trouwlocatie en ik vind het waardevol om ook al in dat stadium betrokken te raken. Mijn benadering van aanstaande bruidsparen is gericht op betrokkenheid gedurende de hele periode tot aan het huwelijk. Door vanaf de zijlijn deel uit te maken van hun leven, draag ik bij aan het creëren van een uniek en persoonlijk verhaal dat tijdens de ceremonie tot leven komt.

Waarom kiezen bruidsparen voor jou als BABS/Ceremoniespreker?

Naast de gesprekken met het bruidspaar neem ik ook contact op met hun dierbare kring, waaronder ouders, broers, zussen, getuigen, vrienden en collega’s. Dit draagt bij aan het creëren van een nog persoonlijker verhaal tijdens de ceremonie. Het resultaat is een emotionele reis met lachende en ontroerde momenten, resulterend in een dankbaar bruidspaar en hun naasten.

Hoe zit het met het wettelijk huwelijk en een ceremonieel huwelijk?

Wanneer ik een wettelijk huwelijk sluit moet ik voor die specifieke dag door de betreffende Gemeente benoemd worden als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor één dag. Indien het om een wettelijk huwelijk gaat, wordt ook het wettelijk deel die dag daadwerkelijk vastgelegd.

Het ceremonieel huwelijk draait vooral om het samenzijn met de totale groep van vrienden en familie en een mooie ceremonie waarin het huwelijk ‘bezegeld’ wordt. Natuurlijk maak ik als een bruidspaar dat wenst een mooie huwelijksakte voor een ceremonieel huwelijk. Dan is er naderhand altijd nog een mooi herinneringsdocument.

BABS Ceremoniespreker
©Lief Bruidspaar

Hoe kunnen naasten betrokken worden tijdens de ceremonie?

Ik ontvang regelmatig vragen over de betrokkenheid van kinderen bij de ceremonie. Voor oudere kinderen kan dit variëren van het begeleiden van de moeder of vader tijdens het weggeven, tot het fungeren als getuigen als ze boven de 18 zijn.

Het symbolisch overhandigen van de ringen is een hartverwarmende traditie die geschikt is voor alle leeftijden. Voor de kleintjes is er zelfs de unieke ervaring van het ‘afhameren’ van het huwelijk bij het uitspreken van het ja-woord. Na het tekenen van de trouwakte krijgen de kinderen de speciale kans om hun eigen kinderakte te ondertekenen. Samen bekijken we altijd alle mogelijkheden.

De Huwelijksceremonie...wie gaat er spreken?
©Lief Bruidspaar

Wat als het paar een andere taal spreekt?

Ik bied niet alleen huwelijksvoltrekkingen in het Nederlands aan, maar verzorg ook graag ceremonies in het Engels. Hoewel ik geen native speaker ben in de Duitse of Franse taal, ben ik zeker in staat om delen van de ceremonie in die talen te verzorgen. Het verwelkomen van familie en vrienden in welke taal dan ook zie ik altijd als een uitdaging die ik vaak met enthousiast applaus uit mag spreken.